Nealkoholna bolest masne jetre, ili narodski rečeno ,,masna jetra” je stanje u kojem se masnoća nakuplja u ćelijama jetre. Nealkoholna bolest masne jetre je spektar stanja jetre kod ljudi koji konzumiraju malo ili nimalo alkohola.
Najblaži oblik je steatoza, odnosno nakupljanje masnoće u jetri. Sledeći oblik je nealkoholni steatohepatitis, gde se uz nakupljenu masnoću javlja i zapaljenje. Može napredovati do zastrašujućih i nepopravljivih oštećenja. U najgorem slučaju, nealkoholni steatohepatitis može napredovati do ciroze i otkazivanja jetre, ili karcinoma.
Osobe sa nealkoholnom bolešću masne jetre nemaju simptome ili su ti simptomi vrlo blagi. Moguće pritužbe su umor, slabost i tupa nelagoda u gornjem desnom delu stomaka. Moguća je i blaga žutica, što se vrlo retko javlja. Dijagnoza se postavlja uglavnom slučajno, nakon rutinskih analiza krvi ili ultrazvučnog pregleda.
Nealkoholna bolest masne jetre je česta i u stalnom porastu učestalosti širom sveta, posebno u zapadnim zemljama, gde predstavlja najčešće hronično oboljenje jetre.
Zašto se javlja masna jetra?
Masnoća se nakuplja u jetri kada konzumacija šećera i masti preovladava sposobnost organizma da ih preradi. Ovo se češće dešava kod gojaznih osoba, mada nije isključeno ni kod odraslih osoba sa normalnom telesnom masom.
Nealkoholna bolest masne jetre se sve češće javlja i kod dece!
Masna jetra kod dece je gotovo isključivo povezana sa gojaznošću. Usled sve većeg porasta gojazne dece dolazi do pojave sve većeg broja dece sa masnom jetrom. Masna jetra u dečijoj dobi izaziva veliki broj zdravstvenih problema, kao što su:
- problemi s pažnjom i poremećaji raspoloženja
- smanjena gustina kostiju
- deficit vitamina D
- poremećaj u metabolizmu masti
Višak nakupljene masti u jetri je čini ranjivom i podložnom daljim oštećenjima i propadanju organa.
Iako su gojaznost i prethodno navedeni zdravstveni problemi glavni faktori rizika za razvoj masne jetre, ona se javlja i kod osoba koje:
- su u stanju gladovanja i ne uzimaju dovoljno proteina
- su naglo izgubile veliki broj kilograma
- imaju dijabetes melitus
- imaju povišene trigliceride i/ili holesterol
- imaju insulinsku rezistenciju i povišen pritisak
Ishrana u zapadnjačkom načinu života obiluje masnoćom i ugljenim hidratima. Dokazano je da takav način ishrane u životinjskim modelima doprinosi gojaznošću i razvoju nealkoholne masne bolesti jetre.
Ono što je izuzetna promena u odnosu na način ishrane od pre nekoliko decenija je udeo omega-3 masnih kiselina. Ljudski organizam je kroz evoluciju navikao da unosi mnogo više omega-3 masnih kiselina nego što je danas konzumiramo putem ishrane. Dodatno, odnos omega-3 : omega-6 je nekad bio 1:1, a danas je 1:15 pa do 1:25! Upravo se ta neravnoteža smatra faktorom koji narušava normalne metaboličke procese masnoće u jetri.
Sprovedeno je više studija sa životinjama, u kojima je jednoj grupi davana normalna hrana, drugoj vrlo masna hrana i trećoj takođe masna hrana uz dodatak krilovog ulja. Rezultati istraživanja su pokazali da je u grupi koja se hranila vrlo masnom hranom došlo do nakupljanja masnoće u jetri, dok u grupi koja je dobijala normalnu hranu nije bilo takvih promena, kao ni u grupi koja je uz masnu ishranu dobijala krilovo ulje.
Detaljnija ispitivanja su pokazala da ulje krila utiče na različite procese metabolizma masnoće u jetri i sprečava njihovo nakupljanje. Time se postižr vraćanje ravnoteže narušene preteranim unosom masnoća, što je česta pojava kod ljudi usled ,,modernog” načina ishrane.
Prema istraživanjima, ovaj efekat krilovog ulja je jedinstven, jer čak i riblje ulje nema jednake efekte na procese metabolizma masnoće u jetri.
1-2 kapsule NBL Krill Oil-a dnevno, u zavisnosti od toga koliko se uravnoteženo hranite, zadovoljiće potrebu za omega-3 masnim kiselinama.
NBL Krill oil
Na našoj web stranici možete pronaći savjete o Mediteranskoj dijeti i planu prehrane za osobe sa masnom jetrom, o fizičkoj aktivnosti i održavanju zdrave tjelesne mase. Nadamo se da ćete pronaći inspiraciju i korisne savjete kako poboljšati zdravlje vaše jetre i cjelokupno zdravlje.