Zapaljenje (inflamacija) je deo imunog odgovora i kompleksan je proces na koji utiču razni faktori, uključujući medijatore (posredničke supstance) koji nastaju od masnih kiselina. Medijatori koji nastanu od omega-6 masnih kiselina se označavaju kao pro-inflamatorni (pokreću i pojačavaju zapaljenje), dok oni koji nastaju od omega-3 masnih kiselina imaju ulogu ublažavanja zapaljenskog procesa.
Na osnovu ovoga se može zaključiti da je od izuzetne važnosti da omega-6 i omega-3 masne kiseline u organizmu budu u odgovarajućem odnosu, kako bi organizam ispravno reagovao na medijatore zapaljenja, odnosno kako bi zapaljenski procesi bili u ravnoteži.
Problem koji se javlja kod zapaljenskih i autoimunih bolesti je upravo poremećen antiinflamatorni odgovor organizma. Tačan uzrok se ne zna, ali činjenica je da se broj obolelih stalno povećava.
Takođe, stalno se povećava i broj dokaza o povezanosti načina ishrane sa pojavom zapaljenskih bolesti i težinom simptoma, s obzirom da je ljudski organizam evoluirao na odnosu omega-6 : omega-3 od 1:1, a danas je taj odnos 15-25:1. Upravo iz tog razloga se preporučuje povećan unos omega-3 masnih kiselina, kako bi se ovaj odnos popravio što je više moguće.
Ulje krila pruža najbolji izvor omega-3 masnih kiselina, koje se bolje apsorbuju i ugrađuju u ćelije nego omega-3 poreklom iz ribljeg ulja. Pri tome, ulje krila se može koristiti bez ograničenja, jer nema opasnosti od izlaganja organizma toksinima, poput teških metala i pesticida koji su sve prisutniji u ribi.
Jedna do dve kapsule NBL Krill Oil dnevno osigurava potrebnu količinu omega-3 masnih kiselina i pomaže balansiranju zapaljenskih procesa u organizmu.
Važnost omega-3 masnih kiselina kod osoba sa autoimunim ili hroničnim zapaljenskim oboljenjima je već opisana i smatra se da mogu biti izuzetno korisne kod sledećih stanja:
- Alergijske bolesti
- Astma
- Cistična fibroza
- Dijabetes
- Inflamatorne bolesti creva (Kronova bolest, ulcerozni kolitis)
- Lupus
- Multipla skleroza
- Neurodegenerativne bolesti (demencija, Parkinsonova bolest i sl.)
- Psorijaza
- Reumatoidni artritis
Oboljenja su nabrojana alfabetnim redom (preuzeto od Calder, 2006)
Pored preporuke unosa omega-3 masnih kiselina, postoje dodatni saveti u vezi sa ishranom osoba sa zapaljenskim bolestima. Namirnice koje mogu podstaći zapaljenski proces i koje je potrebno izbegavati su sledeće: šećer, slatkiši, voćni šećer u većim količinama, alkohol, mlečni proizvodi, žitarice, dok namirnice koje je potrebno konzumirati što više kako umanjuju zapaljenski proces su đumbir, beli luk i kurkuma.
NBL Krill oil
izazove koje život nosi.